Zoals de meeste producten van vandaag, wordt er bij gepersonaliseerde t-shirts constant naar de laagste prijzen gezocht. Maar is het echt de beste keuze? Om dit te beantwoorden laat ons eens kijken wat er echt diep in t-shirts verborgen zit en waaruit de 3 belangrijkste soorten katoen bestaan!

Verschillende materialen van gepersonaliseerde t-shirts

Tegenwoordig zijn er zoveel stijlen dat het kiezen van een gepersonaliseerde T-shirt niet altijd gemakkelijk is. Om het juiste t-shirt te kiezen, moet er met verschillende factoren rekening worden gehouden:

 • Prijs
 • Beschikbare kleuren en maten
 • Dikte
 • Stijl
 • Normen en certificeringen
 • Samenstelling

Laten we ons voorlopig concentreren op de samenstelling van gepersonaliseerde T-shirts. In de meeste gevallen bevatten de bedrukbare t-shirts die u tegenkomt katoen. Sommige zullen er exclusief van worden gemaakt en andere zullen het combineren met andere synthetische materialen. Onder de veel voorkomende mengsels vinden we:

 • Katoen/polyester
 • Katoen/elasthaan

Door een paar modellen te vergelijken, zul je merken dat de meeste personaliseerbare t-shirts nog steeds (deels) katoen bevatten.

Dus je vraagt ​​je waarschijnlijk af: waarom zou je het materiaal van de t-shirts vergelijken als ze allemaal min of meer dezelfde samenstelling hebben? Nou, want niet alle soorten katoen zijn gelijk gemaakt! Er zijn verschillende soorten en het is belangrijk om onderscheid te maken tussen hen bij het kiezen van het juiste bedrukbare T-shirt.

Laten we dat van dichterbij bekijken!

Het katoen van t-shirts

Allereerst moet u weten dat katoen een plantaardige vezel is. Deze vezel wordt geoogst uit katoenplanten en vervolgens omgezet in garen om te worden geweven en zo worden t-shirts, sweatshirts en andere kleding gemaakt.

De kwaliteit van de geoogste ruwe vezels heeft weinig invloed op het eindresultaat van het gepersonaliseerde katoenen T-shirt. Het is eerder tijdens het spinnen dat het verschil wordt gemaakt!

Gepersonaliseerde t-shirts: verschillende soorten katoen

Er zijn 3 hoofdtechnieken voor het maken van katoenen draden: open-end, ring-spun et combed ring-spun. Of het nu om gepersonaliseerde t-shirts gaat of een ander kledingstuk…

Standaard katoen “Open-end”

Het standaardkatoen voor gepersonaliseerde t-shirts wordt gemaakt met behulp van een hogesnelheidsturbine. Van de vezels maakt de middelpuntvliedende kracht het mogelijk om een ​​katoenen draad te vormen. Open-end katoen bestaat uit vezels die korter en minder uitgerekt zijn dan andere soorten spinnen. Een gepersonaliseerde T-shirt met open-end katoen zal daarom ruwer en minder duurzaam zijn.

Het voordeel van standaard katoen is echter dat het gemakkelijk te produceren is in vergelijking met andere soorten katoen. De prijs van een personaliseerbaar open-end katoenen t-shirt is daarom vaak goedkoper.

T-shirt personnalisé pas cher en coton open-end

Fruit Of The Loom Valueweight T-shirt
in katoen open-end

Ontdek de t-shirt

Ring-spun katoen

In tegenstelling van standaard katoen bevat ring-spun katoen (in het Nederlands: doorlopende kettingkatoen of gesponnen katoen) alleen lange katoenvezels. Alle oneffenheden en lichte ruwheid van standaard katoen zijn dus niet aanwezig in gesponnen katoen.

Dit betekent echter wel dat ring-spun meer katoen nodig heeft om een ​​katoenen stof te maken met hetzelfde gewicht als standaard katoen. De prijs van een gepersonaliseerd t-shirt van gesponnen katoen zal dus lichtjes stijgen.

T-shirt en coton ring-spun personnalisé

T-shirt B&C #E150
100% ring-spun

Ontdek de t-shirt

De productie van ring-spun katoen wordt gekenmerkt door een proces waarbij de katoenvezels constant worden verdund , strakgetrokken en gedraaid in een draai op zichzelf om een ​​resultaat te bereiken:

 • Dunner
 • Gladdiger
 • En zachter

Gezien de vele voordelen die het heeft ten opzichte van standaard katoen, kunnen we het gepersonaliseerde ring-spun katoenen t-shirt duidelijk kwalificeren als “beste prijs-kwaliteitverhouding“!

Combed ring-spun katoen

In het Nederlands vertalen we de term “combed” door “gekamd”. Maar wat heeft het voor zin van een gepersonaliseerd t-shirt in ring spun katoen… gekamd? Door te kammen, wordt het ring-spun katoen verder afgeroomd voor een nog gladdere uitstraling van uw gepersonaliseerde T-shirts. Het resultaat is een zacht, duurzaam katoen zonder ruwheid!

T-shirt personnalisé en coton filé peigné

T-shirt Stanley/Stella Creator
100% coton combed ring-spun

Ontdek de t-shirt

Waar gesponnen katoen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt, neigt het gepersonaliseerde T-shirt van gekamd gesponnen katoen meer naar hogere prijzen, gerechtvaardigd door de premium kwaliteit.

Welk katoen voor het bedrukken van t-shirts?

De kwaliteit van het katoen van uw gepersonaliseerde t-shirts zal zeker invloed hebben op hun bedrukking …

Zoals we net hebben gezien, biedt combed ring-spun katoen een gladdere stof. En natuurlijk zorgt een gladder oppervlak voor een betere afdrukkwaliteit van zeefdrukdetails.

Het kiezen van een gepersonaliseerde open-end katoenen T-shirt kan daarentegen een goed idee zijn als u meer waarde hecht aan de prijs van uw t-shirt dan aan de precisie en scherpte van uw afdruk.

Daartussenin wordt de personalisatie van een ring-spun katoenen T-shirt gepositioneerd als het juiste compromis tussen de aantrekkelijke prijs van open-end katoen en een uitstekende bedrukbaarheid, bijna vergelijkbaar met de combed ring-spun katoen.

Om de verschillen tussen de soorten katoen voor het bedrukken van uw T-shirts beter te begrijpen, heeft het merk Bella + Canvas, beschikbaar in onze catalogus, deze illustratie gemaakt:

Coton open-end vs coton filé peigné

Hoe kies je het juiste t-shirt?

Tussen deze 3 meest voorkomende katoensoorten zijn de kwaliteiten, zoals u heeft gezien, nogal variabel. De beste kwaliteit katoen is echter niet per se geschikt voor uw gepersonaliseerde t-shirts

We hebben een samenvattende tabel opgesteld die u zal helpen bij het maken van uw keuze tijdens een textielpersonalisatieproject:

 Open-End katoenRing-Spun katoenCombed Ring-Spun katoen
BudgetLaagGemiddeldHoog
Precisie van bedrukkingLaagGemiddeldHoog
Comfort van de t-shirtGemiddeldHoogHoog
Duurzaamheid van de t-shirtGemiddeldHoogHoog

Wilt u advies krijgen van een specialist voor uw gepersonaliseerde t-shirts? Neem telefonisch of per e-mail contact op met ons team!

Contacteer ons!