Bent u op zoek naar het perfecte kledingstuk voor uw project, maar blijven de verschillende eco-verantwoorde textiellabels een raadsel voor u? Dit zijn hun betekenissen!

Ecologisch en verantwoord textiel

Tegenwoordig zijn de uitdagingen van het respecteren van het milieu gelukkig bij iedereen bekend. Iedereen, op zijn eigen niveau, kan deelnemen aan de strijd door middel van verschillende acties, zelfs basisacties. Met name door de voorkeur te geven aan eco-verantwoord textiel tijdens een gepersonaliseerd kledingproject.

Wat is het verschil met traditioneel textiel? Ecologisch en verantwoord textiel biedt verschillende garanties met betrekking tot respect voor het milieu, natuurlijke hulpbronnen en arbeidsomstandigheden tijdens hun productie.

Over het algemeen onderscheiden we milieuvriendelijk textiel dankzij hun certificeringen. Maar niet alle milieuvriendelijke labels hebben hetzelfde niveau van vereisten of dezelfde reikwijdte. Sommige certificeringen valideren bijvoorbeeld de werkelijke kenmerken van kleding. Terwijl anderen eerder getuigen van de ecologische en ethische verplichtingen van merken. Laten we dat eens van dichterbij bekijken!

De verschillende ecovriendelijke labels

Fair Wear

Label Fair Wear Foundation

De Fair Wear Foundation is een onafhankelijke stichting die zich ten doel stelt de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken te verbeteren.

De merken die samenwerken met de Fair Wear Foundation en hun label tonen, zetten zich in voor het respecteren van de rechten van werknemers op haar productielijnen. Bijvoorbeeld: het recht op een leefbaar loon, het verbod op kinderarbeid, een veilige en hygiënische werkomgeving, etc.

Carbon Neutral

Certification Carbon Neutral

Om het Carbon Neutral-label te verkrijgen, moet een bedrijf een reeks richtlijnen volgen binnen een kaderprogramma dat tot doel heeft zijn ecologische voetafdruk te verkleinen totdat het CO2-neutraliteit bereikt.

PETA-Approved Vegan

Label Peta Vegan

Het PETA Vegan-logo herkent kleding en producten die geen dierlijke materialen bevatten.

De door PETA Vegan goedgekeurde kleding wordt daarom vervaardigd zonder toevlucht te nemen tot uitbuiting van dieren. Het gaat hier dus meer om ethiek dan om ecologie, maar dit is ook verantwoord textiel!

Oeko-Tex Standard 100

Certification textile bio Oeko-Tex

Oeko-Tex® Standard 100 gecertificeerde textielproducten en hun componenten voldoen aan criteria en grenswaarden die ver boven de geldende vereisten op nationaal en internationaal niveau liggen.

De Oeko-Tex® Standard 100 garandeert daarom een ​​effectieve en hoge productveiligheid voor de consument.

Global Recycled Standard

Global Recycled Standard certification textile éco-responsable

De Global Recycled Standard certificeert de aanwezigheid van ten minste 20% gerecyclede materialen in de samenstelling van een textielproduct.

Maar bovenal zorgt de Global Recycled Standard ervoor dat wordt voldaan aan milieu- en sociale criteria, evenals beperkingen op de chemische samenstelling.

OCS 100

Certification OCS100

Minimaal 95% biologische vezels (organische) moeten het product en zijn componenten vormen om de OCS 100-certificering te ontvangen.

Van de verwerking van grondstoffen tot marketing, inclusief verpakking en etikettering, de OCS 100 dekt het hele productieproces en zorgt zo voor een sterk biologisch product.

OCS Blended

Label OCS Blended

De OCS Blended-certificering wordt afgegeven aan textielproducten die minimaal 5% organische (biologische) materialen bevatten vermengd met conventionele of synthetische grondstoffen.

OCS Blended zorgt voor de traceerbaarheid en integriteit van grondstoffen van oorsprong tot het eindproduct en garandeert een kwaliteitstextiel.

GOTS

Label Global Oragnic Textile Standard

GOTS-certificering combineert ecologische overwegingen met respect voor arbeidsomstandigheden tijdens de textielproductie. De zeer hoge milieu- en sociale criteria maken GOTS wereldwijd de meest erkende standaard voor de productie van textiel met biologische (organische) vezels.

Welke merken kiezen?

Stanley/Stella

Als er één merk vooor gepersonaliseerde kleding is waarbij respect voor het milieu voorop staat, dan is het Stanley/Stella wel! Het jonge merk, opgericht in 2012, heeft als doel « authentieke, meer verantwoorde kleding aan te bieden die we met trots dragen en verkopen. ».

Vêtement écoresponsable à imprimer

Om dit te bereiken selecteert Stanley/Stella zorgvuldig de grondstoffen en fabrieken waarmee zij werkt. Het biologische katoen waaruit bijna alle kleding bestaat en het grote respect voor de arbeidsomstandigheden van de arbeiders zijn de belangrijkste resultaten. Maar dit vertaalt zich ook in de certificering van elk van hun kledingstukken met de meest veeleisende ecologische en ethische labels.

Ontdek Stanley/Stella-kleding

B&C

Het Belgische merk B&C ging de uitdaging aan om een ​​kledingassortiment van ecologisch verantwoord textiel op de markt te brengen tegen betaalbare prijzen. De eco-verantwoorde B&C-collectie bestaat dus uit 22 biologische en gepersonaliseerde kleding:

  • 14 bio t-shirts
  • 2 bio polos
  • 6 bio sweatshirts en hoodies

En zoals gewoonlijk zijn de biologische T-shirts, polos en sweatshirts van B&C op maat gemaakt om een ​​superieure printkwaliteit te leveren.

Elk stuk biologisch katoen in het assortiment profiteert ook van de B&C No Label-oplossing. Het gaat hier niet om milieuvriendelijke labels, maar om de labels van het merk. Kledingstukken van biologisch textiel van B&C bevatten alleen een klein label met de maat van het kledingstuk en een ander met de samenstelling ervan. Met andere woorden, er zit geen label van het merk B&C in de kraag… Ideaal om kleding 100% in uw imago te bedrukken!

Ontdek de biologische kleding van B&C

Kariban

Bij Kariban vind je ook verschillende modellen in eco-verantwoord textiel. Het Kariban Organic assortiment is gebaseerd op biologisch katoen gecertificeerd Oeko-Tex Standard 100, OCS 100 en OCS Blended. Voor de meest veeleisende onder jullie zijn sommige Kariban-sweatshirts zelfs GOTS-gecertificeerd!

Net als bij B&C zijn er bij Kariban niet veel referenties met ecologisch verantwoorde labels, maar u vindt er nog steeds de essentiële basis voor uw print- of textielborduurproject!

Ontdek biologische Kariban-kleding

Wat is het verschil met biologisch textiel?

Ter afsluiting van dit artikel wilden we uw aandacht vestigen op het verschil tussen ecologisch verantwoord en biologisch textiel.

De personalisatie van biologisch textiel beantwoordt natuurlijk aan een benadering van respect voor het milieu. Door biologisch textiel te kiezen voor uw prints en borduurwerk, zorgt u ervoor dat de productie van deze kledingstukken is uitgevoerd terwijl de negatieve impact op de planeet wordt geminimaliseerd.

Ecovriendelijk textiel van biologisch katoen

Het concept “ecologische verantwoordelijkheid” gaat zelfs nog verder en omvat ook ethische overwegingen voor werknemers die in de hele productieketen tussenkomen. Respect voor het milieu is geweldig. Maar ook het respecteren van de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers is nog beter!

We hopen dat dit artikel u zal helpen een beter geïnformeerde blik te werpen op de verschillende certificeringen wanneer u onderzoek doet naar ecologisch verantwoord textiel. U kunt de waarde van uw kleding nauwkeuriger analyseren door beter te begrijpen onder welke omstandigheden ze worden vervaardigd.

Over hetzelfde onderwerp